Conferentie online onderwijs

De afgelopen jaren is ‘blended’ opleiden, een mix tussen online en fysiek onderwijs, steeds populairder geworden. Maar vooral sinds de coronamaatregelen dit jaar heeft het zich in een sneltreinvaart ontwikkeld. Op 11 maart 2021 hebben we deelgenomen aan de Invitational Conference van het VGCt. Deze online conferentie ging over online en blended opleiden. De laatste jaren is blended opleiden namelijk steeds populairder geworden. In het VGCt accreditatiereglement zijn specifieke regels opgenomen omtrent de juiste verhouding en maximale toegestane online bijeenkomsten per cursus. Vanwege de RIVM-maatregelen is er vanuit het VGCt bepaald dat de cursussen tot op heden volledig online gegeven mogen worden. 

Online- gelijk aan fysiek onderwijs?

De conferentie startte plenair en is na het voorwoord van Aldert Seinen (bestuur VGCt) en Saskia Mulder (VGCt) uiteen gegaan in subgroepen. Hierbij zijn verschillende onderwerpen besproken en bediscussieerd omtrent het online onderwijs. Heel mooi was dat er verschillende supervisoren, beleidsmedewerkers en medewerkers van verschillende opleidingsinstituten het over het algemeen met elkaar eens waren dat online onderwijs dezelfde kwaliteit had als fysiek onderwijs. 

Van blended naar volledig online onderwijs

Blended opleiden is een mix tussen online en klassikaal onderwijs. Het afgelopen jaar was klassikaal onderwijs niet meer altijd mogelijk en is er in veel gevallen 100% online onderwijs geboden. Honderd contacturen achter een beeldscherm is vaak belastender dan 100 contacturen in een fysieke klas. Een contactuur kreeg hierdoor een andere en ruimere betekenis. Zo kunnen bijvoorbeeld webinars en verschillende video’s uit de gezamenlijke lesuren gehaald worden. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om deze video’s op een individueel moment te bekijken en telt het toch mee als contactuur. Of een cursist hetzelfde leerrendement haalt bij deze nieuwe en flexibelere manier van leren valt of staat met de didactische vaardigheden van de docent. 

Online onderwijs bij VT&W

Sinds de RIVM maatregelen van kracht zijn en het online onderwijs akkoord is bevonden vanuit het VGCt hebben we bij VT&W een snelle omslag gemaakt naar online onderwijs. De inhoud en didactische werkvormen zijn vrijwel identiek gebleven aan de klassikale bijeenkomsten en we hebben de invulling zodanig aangepast dat de cursusdagen afwisselen en interessant zijn gebleven. Ondanks dat de bijeenkomsten online zijn ervaren de cursisten toch een fijne sfeer en hechte band met de groep.  Tevens ervaren de cursisten veel flexibiliteit en ruimte om theorie meer te laten bezinken. 

Gezien de positieve bevindingen vanuit andere opleidingsinstituten en de positieve ervaringen bij VT&W is online en blended onderwijs niet meer weg te denken uit geaccrediteerd postmaster onderwijs. De VGCt zal binnenkort de nieuwe accreditatiereglementen bekend maken waarbij er een goede kans is dat het online onderwijs meer de ruimte krijgt. Ook post-corona. 

Andere blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top